Na prvo stran Biografija Diskografija Nastopi Zoran v medijih Foto in video galerija Sodelovanje Povezave Prijatelji
Reference Postdiplomska izobraževanja Zoranove uradne fotografije Zoranove aktivnosti
Zoranove profesionalne aktivnosti Zoranove prostočasne aktivnosti

Zoran Škrinjar je profesionalni glasbenik s širokim spektrom znanj in delovanjem. Deluje kot pianist, profesor glasbe in klavirja (za videče in slepe osebe), muzikolog, predavatelj na kongresih in tečajih, skladatelj, svobodni novinar na področju glasbe, organizator kulture slepih v Sloveniji in še kaj bi se našlo.

Kot pianist igra klasične in džezovske skladbe, sodeloval pa je že tudi pri različnih projektih, snemanjih tudi drugih zvrsti glasbe (sodobna improvizirana glasba, improvizirani koncerti na prostem v starem mestnem jedru Ljubljane in po Sloveniji, pop, rock, etno, gospel, pri raznih sodobnih plesnih projektih ...) z najrazličnejšimi glasbenimi zasedbami (orkester, ansambli, zbori idr.).

Kot skladatelj in aranžer deluje trenutno predvsem na džezovskem področju.

Njegova tretja zgoščenka The magic voice of miss mysterious je nabor desetih Zoranovih avtorskih del. Skladbe prejemajo odlične domače ter tuje odmeve tako iz glasbenih kot laičnih vrst. Naslovna skladba je prejela tudi prvo nagrado strokovne komisije Jazzon 2003 na tekmovanju za najboljšo slovensko jazz kompozicijo. Na zgoščenki je zbral elito slovenskih jazzovskih in klasičnih glasbenikov, s katerimi sodeluje že od svojih začetkov ukvarjanja z jazzom. Dvojna plošča, izdana 2007, čaka trenutno na tretji ponatis.
V Cankarjevem domu je leta 2007 v okviru jazz abonmaja in koncerta Zoran Škrinjar Internacional Jazz Conection izvedel avtorsko skladbo Tivolski levi v zahvalo Lions klubom, ki so ga več let podpirali v njegovem glasbenem udejstvovanju. Skladba je prejela dolg aplavz in navdušenje občinstva ter pozitivne kritike s spodbudo po nadaljnjem ustvarjanju glasbe.

Posebno poglavje  med njegovimi profesionalnimi dejavnostmi je pedagoško delo .

Še kot študent Akademije za glasbo (še pred oslepitvijo) je že deloval kot uspešen klavirski pedagog. Znal je zainteresirati učence in učenke za glasbo v najširšem smislu. Tako so se nekateri njegovi učenci iz tega prvega pedagoškega obdobja pozneje usmerili tudi v najrazličnejše glasbene poklice (npr. znana slovenska pevka Mirjam Kalin, producentka in specialistka za zborovsko glasbo in urednica na Radiu Slovenija Brigita Rovšek).

Več kot osem let je poučeval slepe otroke klavir in glasbeno teorijo ter jih pripravljal na zunanje izpite na redni nižji glasbeni šoli, kjer so dosegali najboljše rezultate. Je edini učitelj glasbe za slepe v Sloveniji >>, zato je leta 2005 na mednarodnem kongresu v Pragi delil tovrstne pedagoške izkušnje s pedagogi iz več kot desetih evropskih držav.

Občasno poučuje tudi videče glasbenike tako iz amaterskih kot profesionalnih vrst.

Svoje bogato praktično in pedagoško znanje je v zadnjih letih združil in predstavljal tudi kot predavatelj >> .

Vodil je delavnice Jazz za mlade klasične pianiste, kjer so aktivni udeleženci, stari do 19 let, v kratkem času, kot popolni začetniki v tej zvrsti, samostojno igrali že z majhno jazz zasedbo in improvizirali. V Genevi je leta 2008 predaval izbranim – talentiranim mladim pianistom o improvizaciji in jazzu v povezavi s klasično glasbo na Tradicionalni ruski klavirski šoli Arbo Valdma. Leta 2005 je v Pragi predaval o razvoju glasbenega izobraževanja za slepe v Sloveniji in predstavil metode učenja klavirja slepih otrok, ki jih je med lastno rehabilitacijo in pedagoškim delom s slepimi učenci sam razvil.

Zoran Škrinjar pa deluje tudi kot organizator in animator kulturnega življenja slepih v Sloveniji , kakor tudi na področju širjenja in ozaveščanja javnosti o življenju in delovanju slepih v svoji domovini. Različni mediji se nanj obračajo z vprašanji na to temo, saj Zoran nanje odgovarja odprto ter vedno pokaže na dejansko stanje ter opozori na spremembe, ki bi bile potrebne pri integraciji slepih v družbo.

V zadnjih nekaj letih je tudi zelo dejaven kot kulturni novinar za Obzorje, zvočni časopis Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. Svoje intervjuje in članke objavlja tudi v reviji Muska ter občasno v Muzikološkem zborniku. Tako je na področju jazza posnel intervjuje z Charliejem Hadenom, Bobbyjem McFerrinom, Wyntonom Marsalisom idr., s področja klasične glasbe pa z  Jefimom Bronfmanom, Georgeem Pehlivanianom, Fazilom Szayom, Denisem Macujevem idr.


Pišite Zoranu