Na prvo stran Biografija Diskografija Nastopi Zoran v medijih Foto in video galerija Sodelovanje Povezave Prijatelji
Reference Postdiplomska izobraževanja Zoranove uradne fotografije Zoranove aktivnosti

English biography >>>


Pianist Zoran Škrinjar je študiral muzikologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter klavir in komorno glasbo na Akademiji za glasbo v Ljubljani (prof. Aci Bertoncelj, prof. Primož Lorenz), kjer je tudi diplomiral. Že med glasbenim šolanjem je veliko nastopal tako solistično, komorno, kakor tudi z orkestrom ter snemal za radio in televizijo.

Po končanem študiju se je izpopolnjeval na različnih klasičnih klavirskih seminarjih (prof. Arbo Valdma, prof. Eugen Indjic, prof. Konstantin Bogino, prof. Sergej Dorensky ...). Od leta 2008 se izpopolnjuje na postdiplomskem študiju za klavir pri prof. Alekseju Kornjenku na Vorarlberger Landeskonservatoriumu (Celovec).

Že v času študentskih let se je pojavilo zanimanje za jazzovsko glasbo, zato se je udeleževal seminarjev nekaterih priznanih tovrstnih mojstrov in šol - Berkley college of music Boston, Reggie Workman, Boško Petrović, Kenny Barron, Barry Harris, James Williams, Benny Golson, Horace Parlan, Ray Santisi, Russell Hoffman, Emil Spanny, Harry Neuwirt, Renato Chicco, Dejan Pečenko ... V letih 1997-99 je že kot slep obiskoval jazzovsko šolo v Ljubljani (Veljko Glodić, David Jarh, Matevž Smerkol), kjer je leta 1999 tudi uspešno diplomiral.

Ves ta čas ga je spremljala težka očesna bolezen (degeneratio retinitis pigmentosa), ki je večje težave začela povzročati proti koncu visokošolskega študija in se leta 1992 žal končala s skoraj popolno slepoto.

Kljub težki življenjski situaciji pa je Zoran Škrinjar izvedel kar nekaj zelo uspešnih solo recitalov , koncertov z naslovom Mozart in jazz (tudi v sodelovanju z Ljubljanskim godalnim kvartetom) ter koncertov z orkestri - z orkestrom Srednje glasbene in baletne šole Ljubljana z dirigentom Vinkom Šušteršičem v Slovenski filharmoniji leta 1980; Celjskim godalnim orkestrom z dirigentom Nenadom Firštom v Slovenski filharmoniji in na celjskem abonmajskem koncertu leta 1991; Camerato Labacensis z dirigentom Francijem Avsenekom v Cankarjevem domu v Ljubljani leta 2000; FOK Prague Simphony orchestra z dirigentom Petrom Vronskyjem v Spanish hallu v Pragi leta 2006; Academio sancti Petri z dirigentom Markom Hribernikom v Slovenski filharmoniji leta 2006. Pärnu city orchestra z dirigentom Jurijem Alpertenom v PÄRNU CONCERT HALL l. 2009 v Estoniji; Prague chamber philharmonia z dirigentom Leošem Swarovskym l. 2011 v opernem teatru Stavovsky divadlo v Pragi.

l. 2012 in 2013 dobrodelni koncerti za Društvo slepih in Lions klub Nova Gorica v Kulturnem domu Nova Gorica - kombinirani koncert – klasika in jazz.
l. 2016 intervju v radijski oddaji Nedeljski glasbeni portret, radio Ars
l. 2014 koncert za Imago Sloveniae Noči v stari Ljubljani; Zoran Škrinjar in Amadeus blues kvartet (Lenart Krečič – saksofoni, Nikola Matošič – kontrabas, Gašper Peršl – bobni)
l. 2016 Stavovsky divadlo, Praga – kratek jazz solo recital v okviru multimedialne prireditve za fundacijo NOSTITZ.
l. 2017 Cankarjev dom – Mednarodni knjižni sejem – koncert in intervju v okviru radijske oddaje Tretje uho (Third stream) – Hugo Šekoranja – direkten prenos na programu Ars (3. program Radia Slovenija); Zoran Škrinjar trio.
l. 2018 Velika dvorana Grand hotela Union Ljubljana – koncert ob 25-letnici Slovenskega stanovanjskega sklada; Zoran Škrinjar Amadeus blues trio.
l. 2018 mednarodno sodelovanje z Instituto Vivaldi (občina Doberdob) – koncerti slepih umetnikov – koncert Zoran Škrinjar Amadeus blues trio (Z. Š., Tadej Kampl – kontrabas, Gašper Peršl – bobni)
l. 2019 Sodelovanje s pevko Ljobo Jenče ob 30-letnici njenega umetniškega delovanja. Oddaja Prva vrsta ; Trije koncerti z naslovom Pernahtna nit:

  • Imago Sloveniae – Mestni muzej – direktni prenos na programu Ars (Ljoba J., Zoran Š., Lenart K.)
  • Kulturni dom Nova Gorica (isti izvajalci + Godci iz Rezije)
  • Cankarjev dom – Cankarjevi torki (isti izvajalci)
l. 2020 je dobil priznanje Zveze slepih za dosežke v kulturi
l. 2021 Intervju v tedniku Družina – Misterij črno-belih prostranstev
l. 2021 Oddaja Prva vrsta, Radio Prvi
l. 2021 Oddaja Sobotni glasbeni večer, Radio Prvi
Pogosto je tudi gost na pomembnih karitativnih koncertih za različne slovenske Lions klube.

Veliko je nastopal na promocijskih koncertih Ljubljanskega Jazz festivala , sodeloval je na mednarodnem festivalu Lent 2001 ter redno igral na jam sessionih mednarodnih jazz festivalov v Perugii, Pragi, Zagrebu, Ljubljani, Mariboru (Jazz club Gajo, Jazz klub Satchmo …). Leta 2003 je prejel prvo nagrado strokovne komisije prvega slovenskega skladateljskega natečaja Jazzon s svojo skladbo The magic voice of Miss Mysterious. Leta 2007 je v okviru mednarodnega jazz abonmaja Cankarjev jaz, izvedel avtorski projekt Zoran Škrinjar International Jazz Connection (video 1/2, video 2/2) v Cankarjevem domu. Redno igra z znanimi slovenskimi jazzovskimi glasbeniki - Klemen Kotar, Primož Fleischman, Izidor Leitinger, Milko Lazar, Klemen Krajc, Lenart Krečič, Jure Pukl, Igor Matkovič, Igor Bezget, Gašper Peršl, Tomi Purić, Blaž Celarec, Nikola Matošič, Robert Jukić, Gal Gjurin, Aleš Rendla, Aleš Avbelj, Ratko Divjak, Žiga Golob, Irena Vidic, Rok Koritnik … Na mednarodnih jazz seminarjih in jazz festivalih v Perugii, Genovi, Grožnjanu in drugod je imel priložnost igrati s svetovnimi mojstri jazza - Wynton Marsalys, Bojan Zulfikarpašić, Benni Golson, Bobby Durham, Ron Carter, Jorge Rossy, Martin Medeski, Dado Moroni, Ben Riley, Bruno Marini, Eric Vloeimans, Boško Petrović, Mannfred Josel, Alex Deutsch, Peter Herbert, Ana Lavergnac, Karlheinz Miklin, Evald Oberleitner ... V Genevi je tudi večkrat pel v gospel zboru pod vodstvom Reverena lee Browna.

Do zdaj je posnel že tri zgoščenke. Na prvi, jazzovski, En' mal' smo kvartal', se prvič predstavlja tudi kot skladatelj, na drugi, Manj znani Mozart, kot solist z Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in z dirigentom Antonom Nanutom, na tretji, The magic voice of Miss Mysterious , pa kot skladatelj, aranžer in pianist v najrazličnejših zasedbah z več kot 10 najboljšimi slovenskimi jazz glasbeniki.

Poleg že omenjenih aktivnosti je Zoran Škrinjar dejaven na področju širjenja kulture slepih in slabovidnih Slovenije (med drugim tudi kot edini profesor klavirja za slepe otroke v Sloveniji) in je omenjen tudi v pred nekaj leti izdani knjigi Ustvarjalnost ne pozna teme , v kateri so predstavljeni dosežki slepih in slabovidnih v Sloveniji. Decembra leta 2005 je prejel posebno priznanje Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije za kulturne dosežke na področju glasbe.

Kot muzikolog in novinar za zvočni časopis za slepe Obzorje in slovensko revijo Muska je naredil kar nekaj intervjujev z znanimi tujimi in domačimi osebami - Bobby McFerrin, Fazil Say, Jefim Bronfman, George Pehlivanian, Denis Macujev, Charlie Haden, Arbo Valdma, Djordje Milojković, Pavel Mihelčič ... Prav tako aktivno sodeluje kot predavatelj na mednarodnih kongresih pedagogov za slepe glasbenike (Praga, 2005) in kot predavatelj o jazzu in klasiki v okviru mojstrskih klavirskih seminarjev prof. Arba Valdme (Geneva, 2008).

Sodeluje z različnimi umetniki

JAZZ umetniki
- Igor Lumpert >>
- Primož Fleischman
- Lenart Krečič
- Klemen Kotar >>
- Miro Kadoić >>
- Lado Jakša
- Hugo Šekoranja
- Jure Pukl >>
- Jaka Kopač >>
- Milko Lazar >>
- Miha Hawlina
- David Jarh
- Nikola Matošić
- Robert Jukić >>
- Žiga Golob
- Gal Gjurin >>
- Marko Gregorič
- Aleš Avbelj >>
- Matevž Smerkol
- Jože Sečnik
- Saša Borovec
- Nino de Gleria >>
- Gašper Bertoncelj >>
- Aleš Rendla
- Gašper Peršl >>
- Ratko Divjak
- Aljoša Jerič >>
- Tomi Purić >>
- Igor Bezget >>
- Primož Grašič
- Dejan Lapanja >>
- Adi Jakša
- Jani Moder
- Marko Mozetič
- Marjan Dovič
- Blaž Celarec >>
- Nino Mureškić
- Klemen Krajc
- Igor Matkovič
- Irena Vidic
- Rok Koritnik


KLASIČNI umetniki

- Simfoniki RTV Slovenija (Anton Nanut) >>
- Camerata Labacensis >>
- Ljubljanski Godalni kvartet >>
- Komorni Godalni orkester iz Celja (Nenad Firšt)
- Saša Olenjuk
- Damir Hamidulin
- Oleg Volkov
- Rebeka Radovan >>


POP glasbeniki

- Zoran Predin >>
- Marta Zore
- Davor Božič
- Vitali Osmačko


TUJI umetniki

- Daniel Nössig >>
- Andjelko Stupar
- Milan Nikolić
- Steve Wood >>
- Dugg Hammond >>
- Izidor Leitinger

Pišite Zoranu